Real Estate Consultants

Terug naar nieuwsoverzicht

Geniet mee van het verlaagde BTW tarief van 6% voor nieuwbouw. Contacteer ons voor de voorwaarden

Waarover gaat het?

Het verlaagd btw-tarief van 6 % voor de afbraak van gebouwen en de heropbouw van woningen wordt uitgebreid tot gans het Belgische grondgebied. Zowel projecten van bouwheren-natuurlijke personen als die van bouwpromotoren komen in aanmerking. Het moet gaan om woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m2.

De bewoonbare oppervlakte wordt bepaald door de oppervlakte van alle woonvertrekken (met name de keukens, de woonkamers, de eetkamers, de slaapkamers, de bewoonbare zolder- en kelderruimten, de bureaus en alle andere voor huisvesting bedoelde ruimtes, op voorwaarde dat die ruimtes een minimumoppervlakte hebben van 4 m² en een minimumhoogte boven de vloer van 2 meter) samen te tellen, gemeten vanaf en tot de binnenkanten van de muren. Ook voor de uitoefening van een economische activiteit gebruikte ruimtes worden inbegrepen. Ook woningen die gedurende een periode van 15 jaar ter beschikking worden gesteld aan een sociaal verhuurkantoor komen in aanmerking.
Looptijd van de maatregel: van 1 januari 2021 tot 31 december 2022.
De nieuwe regeling voor afbraak en heropbouw komt bovenop de bestaande regeling voor de 32 centrumsteden. In die centrumsteden kan dan ook van beide regelingen gebruik worden gemaakt tijdens de looptijd van de nieuwe maatregel.

Doel van de maatregel?

Deze maatregel moet aan de bouwsector en de belastingplichtigen een belangrijke fiscale stimulans geven door de toekenning van een verlaagd btw-tarief van 6 % voor afbraak en heropbouw van woningen.
Door de coronacrisis lopen de orderboekjes van aannemers leeg en blijven nieuwe opdrachten uit. Die crisis heeft dan ook een grote economische impact op burgers en gezinnen. De nieuwe maatregel maakt het voor hen gemakkelijker om tegen lagere kosten nieuwe woningen te bouwen en te verwerven.
En tenslotte is er de positieve ecologische impact: een deel van het woonpatrimonium zal versneld worden vernieuwd.

Bron: https://financien.belgium.be/nl/programmawet/btw-6procent-afbraak-heropbouw


klein

Het verlaagd BTW tarief is van toepassing op het nieuwbouwproject Prinsenhove te Kortenberg. Wenst u alle details over de voorwaarden, een vrijblijvend gesprek of advies? Contacteer ons vandaag nog op het nummer 02/731 07 07 of per mail prinsenhove@home-consult.be voor een afspraak.


Meer info over het project zelf? Neem dan zeker een kijkje: https://www.prinsenhove.be/nl

livirrrr

Dit artikel delen op