Real Estate Consultants

Terug naar nieuwsoverzicht

Hoe "duurzaam" is de locatie van uw woning? Bereken het zelf met de nieuwe Mobiscore

Na het EPC, het certificaat voor de energieprestaties van een huis, krijgen alle Vlaamse woningen nu ook een "Mobiscore". Die geeft aan hoe "duurzaam" uw huis gelegen is. Maar fiscale of rechtstreeks financiële gevolgen hangen er vooralsnog niet aan vast.

Stefan Grommen

Kunt u vanuit uw woning makkelijk met bus of trein naar uw werk? Zijn de dichtstbijzijnde scholen met de fiets bereikbaar? En moet u altijd de auto nemen om aan een winkel te geraken? Het zijn maar enkele elementen die uw mobiliteitscore, excuseer: 'Mobiscore', bepalen. De Mobiscore geeft dus punten op hoe ecologisch duurzaam uw woning gelegen is, net zoals het EPC dat al jaren doet voor de energieduurzaamheid.

De Mobiscore komt eigenlijk nog uit de binnenzak van voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Die liet het idee 4 jaar geleden al onderzoeken, al leek het opzet toen nog even formeel als bij het EPC. Bij N-VA en Open VLD waren ze op z'n zachtst gezegd not amused met het plan. "Regelneverij", klonk het toen. "Betutteling! Kafka!"

kni
Brigitte Borgmans, woordvoerder van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheidMaar kijk, vandaag lanceert haar opvolger Koen Van den Heuvel alsnog die mobiliteitsscore, in een iets meer vrijblijvende vorm weliswaar. "Het is vooral een sensibiliserend instrument om de milieu-impact zichtbaar te maken van verplaatsingen die mensen maken", zegt Brigitte Borgmans, woordvoerster van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. "De bedoeling is aan te geven dat wie op een bepaalde plek woont, wel of niet veel voorzieningen in de buurt heeft en dat een impact heeft op de mobiliteit."

Fiscale of rechtstreekse financiële gevolgen hangen er vooralsnog niet aan vast. En niemand zal verplicht worden om de Mobiscore te afficheren. Immosite Zimmo heeft wel al laten weten dat de score zal geïntegreerd worden bij haar zoekertjes.

Hoe werkt het?

De Mobiscore is te berekenen via www.mobiscore.be. U moet heel eenvoudig uw adres intikken en u krijgt een algemeen cijfer op tien. Specifieke cijfers voor openbaar vervoer, onderwijs, winkels, ontspanning en zorg zijn er niet, maar wel iets vagere kwalificaties als "goed bereikbaar" en een kleurencode.

cms 2

Via de knop personaliseren kunt u nog iets meer in detail berekenen hoe goed uw huis gelegen is voor uw dagelijkse werk- of schoolroute. Dat kan de score optrekken of doen dalen.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/06/18/mobiscore/

Dit artikel delen op