Real Estate Consultants

Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuw EnergiePrestatieCertificaat vanaf januari 2019

Vanaf januari 2019 krijgt het EPC een nieuw jasje. Het EPC blijft verplicht bij het te koop en te huur stellen van woningen, appartementen, ...

Wat verandert er?
Aan het toepassinsgebied verandert dus niets. Wel zal het EPC er helemaal anders uitzien en bevat het nieuwe informatie. Zo wordt het EPC een stuk visueler gemaakt, het kengetal wordt uitgebreid met een label en de aanbevelingen worden een pak concreter. Heb je nog een geldig EPC (van voor 1 januari 2019), dan volstaat dit EPC en hoef je geen nieuw EPC te laten opmaken als je je woning te koop of te huur aanbiedt.

Hoe zal het EPC er uit zien vanaf 2019?
nieuw epc

Waarom een vernieuwd EPC?

Het EPC bestaat meer dan 10 jaar. In de loop van de jaren werden stelselmatig verbeteringen aangebracht aan het EPC, de methodiek, de software.Inmiddels is de verplichting van een EPC bij het te koop en te huur stellen van een woning al goed ingeburgerd en werden al meer dan 1.000.000 EPC's opgemaakt. Met het nieuwe EPC willen we mensen nog meer informeren en aanzetten tot doorgedreven en energiezuinige renovatie van hun woning.

nieuw epc 2Wat verandert er voor de bestaande energiedeskundigen type A?

Een EPC wordt momenteel opgemaakt door een erkende energiedeskundige type A. Dat verandert niet bij de lancering van het vernieuwde EPC. Wel zullen de reeds erkende energiedeskundigen in het kader van de permanente vorming een vorming moeten volgen over de inhoud van het EPC, de bijhorende veranderingen aan het inspectieprotocol, .... Deze vormingen worden vanaf het najaar 2018 aangeboden bij de erkende vormingsinstellingen.

Dit artikel delen op