Real Estate Consultants

Terug naar nieuwsoverzicht

Vlaamse dakisolatienorm voor woningen en huurwoningen 2020 - Dubbel glas verplicht in elke woning vanaf 2020

dakisolatie
Vlaamse dakisolatienorm voor woningen en huurwoningen

Tegen 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen, die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn.

Voor alle zelfstandige woningen (= studio, eengezinswoning of appartement) is de nieuwe Vlaamse dakisolatienorm in werking getreden op 1 januari 2015. De regeling geldt niet voor kamers. Ook daken kleiner dan 2 m² worden vrijgesteld.

Nieuwbouwwoningen (aangesloten op het elektriciteitsnet vanaf 1 januari 2006) die in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, voldoen al aan de dakisolatienorm.

Wat is de minimumnorm?

Als minimumnorm voor dakisolatie wordt een R-waarde van 0,75 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt) genomen.

Een geïsoleerde zoldervloer bij onverwarmde en onbewoonde zolder, geldt als een geïsoleerd dak.

Plafondisolatie komt enkel in aanmerking op voorwaarde dat de isolatie doorloopt over het volledige plafond en een R-waarde van minimum 0,75 m²K/W heeft. Plafondisolatie (het zogenaamde ‘koude dak’) houdt mogelijk wel een risico in voor condensatieproblemen.

Wat als het dak de minimale isolatienorm niet haalt?

Sinds 1 januari 2015 kent de wooninspecteur bij een woningonderzoek (meestal op aanvraag van een huurder) strafpunten toe als de woning niet aan de dakisolatienorm voldoet. Tussen 2015 en 2020 krijgt de woning daarvoor een beperkt aantal strafpunten en krijgt de eigenaar de tijd om het dak te isoleren.

Vanaf 1 januari 2020 worden 15 strafpunten toegekend als de woning bij een woningonderzoek niet aan de dakisolatienorm voldoet. Daardoor kan de woning in aanmerking komen voor een ongeschiktverklaring door de burgemeester. Dat betekent dat de eigenaar werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken.

In een appartementsgebouw krijgen alle appartementen evenveel strafpunten bij het ontbreken van dakisolatie, niet enkel de appartementen die onder het dak gelegen zijn.

De dakisolatienorm is in theorie, net als alle andere minimale kwaliteitsnormen voor woningen, niet beperkt tot huurwoningen. Maar de mogelijke sancties bij een ongeschiktverklaring (jaarlijkse heffing, strafrechtelijke handhaving) zijn niet van toepassing als de woning door de eigenaar zelf bewoond wordt.

Hoe kan ik bewijzen dat mijn dak de isolatienorm haalt?

U kunt de aanwezigheid van dakisolatie (of zoldervloerisolatie) aantonen aan de hand van:
  • het energieprestatiecertificaat (EPC) van uw woning
  • het postinterventiedossier van uw woning
  • een bouwplan, lastenboek of factuur (de documenten moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden)
Zijn die documenten niet voorhanden, dan kunt u een EPC met beoordeling van uw dakisolatie laten opmaken door een energiedeskundige. Dat kost gemiddeld 200 euro.Opgelet: als de isolatie niet bereikbaar of zichtbaar is, kunt u enkel een EPC laten opmaken als u zelf een stuk van het dak of de onderliggende plafondafwerking open breekt. De energiedeskundige mag dit zelf niet doen.

Op de website van Wonen Vlaanderen vindt u meer informatie over de Vlaamse dakisolatienorm: https://www.wonenvlaanderen.be/woningkwaliteitsbewaking/de-minimale-dakisolatienorm

Bron: https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen/vlaamse-dakisolatienorm-voor-woningen-en-huurwoningendubbel glas

Dubbel glas verplicht in elke woning vanaf 2020

Tegen 2020 moeten de ramen van alle woningen (dus ook huurwoningen) minstens dubbel glas hebben. Eigenaars die het meteen beter doen en hoogrendementsglas plaatsen kunnen onder bepaalde voorwaarden een premie krijgen.

Deze regel geldt voor kamers en zelfstandige woningen (= studio, eengezinswoning of appartement).
De dubbelglasverplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus geen dubbel glas te hebben.

Wat als mijn woning niet aan de verplichting voldoet?

Bij een woningonderzoek (meestal op aanvraag van een huurder) kent de wooninspecteur strafpunten toe als de woning niet aan bepaalde normen voldoet. Vanaf 1 januari 2020 worden de volgende strafpunten toegekend bij afwezigheid van dubbel glas:3 strafpunten voor 1 raam met enkele beglazing9 strafpunten voor meer dan 1 raam met enkele beglazing.Vanaf 1 januari 2023 wordt het aantal strafpunten opgetrokken naar 9 respectievelijk 15 strafpunten. Vanaf 15 strafpunten kan de overheid de woning ongeschikt verklaren. Dat betekent dat de eigenaar werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken.

Op de website van Wonen Vlaanderen vindt u meer informatie over de verplichting: https://www.wonenvlaanderen.be/lokale-besturen/dubbelglasnorm

Bron: https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen/dubbel-glas-verplicht-elke-woning-vanaf-2020

Dit artikel delen op