Huurprijs energieverslindende woning mag vanaf oktober weer geïndexeerd worden

29/08/2023

Eigenaars van slecht geïsoleerde huurwoningen mogen de huurprijs vanaf 1 oktober opnieuw indexeren. De indexatie werd vorig jaar bevroren om huurders te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Er komt wel een correctie om te vermijden dat huurbazen de verloren indexatie inhalen.


Huisbazen met woningen zonder energieprestatiecertificaat of met EPC-labels E of F kunnen de huurprijzen sinds 1 oktober 2022 niet meer indexeren. Wie een pand met label D verhuurt kon de index maar voor de helft doorvoeren. Het Vlaams Parlement nam die maatregelen vorig jaar met spoed aan om kwetsbare huurders te beschermen tegen de sterk gestegen prijzen, vooral voor energie.

Ongeveer 200.000 huishoudens bleven daardoor het afgelopen jaar gespaard van een huurindexatie, voor zowat 75.000 huurders mocht de index maar voor 50 procent worden aangerekend. In totaal huren ongeveer 560.000 huishoudens op de private huurmarkt in Vlaanderen.

Het indexverbod loopt op 30 september af, maar wordt niet verlengd, beslist de Vlaamse regering nu. De energiecrisis is immers over haar hoogtepunt heen, zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). De minister wil ook vermijden dat verhuurders hun pand niet langer verhuren. “De huurmarkt ervaart nu al veel druk en we hebben alle woningen nodig”, klinkt het.

CORRECTIEFACTOR

Om te vermijden dat huurbazen de verloren inkomsten inhalen en dit jaar dus “dubbel indexeren” wordt de indexering berekend aan de hand van een aangepaste formule met een correctiefactor.

Concreet: een huurder die in oktober 2021 per maand 800 euro huur betaalde voor een slecht geïsoleerde woning zal vanaf oktober 832 euro betalen, terwijl dat anders ruim 925 euro was geweest, legt Diependaele uit. Volgens de minister wordt het evenwicht tussen verhuurders en huurders op de private huurmarkt daarmee hersteld. “We moedigen verhuurders aan om voldoende aanbod te creëren en tegelijkertijd beschermen we de kwetsbare huurders nog steeds maximaal.”

Het Vlaams Huurdersplatform betreurt dat de indexblokkering niet wordt verlengd. Volgens de belangenorganisatie voor huurders zette de maatregel eigenaars aan de woningen energetisch te renoveren en zullen de energieprijzen de komende winter opnieuw stijgen.

Hebt u nog vragen over huren en verhuren of over de indexering van huurprijzen? Contacteer ons via immo@home-consult.be of 02 731 07 07. We helpen u graag verder. 

Bron: http://www.demorgen.be

Heeft u vragen? Of wilt u meer weten?

U moet uw aanspreking invullen
U moet uw voornaam invullen
U moet uw naam invullen
U moet uw telefoon invullen
U moet uw e-mail invullen
U moet uw bericht invullen
U moet akkoord gaan met onze privacy voorwaarden